Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) dostavila je ove sedmice dodatne odgovore o tome kako je obezbeđena nekadašnja HK “Viskoza”. Prema dopisu ALSU ugovor za obezbeđenje objekata potpisan je sa preduzećem “Perfekt kompani” iz Beograda, a troškovi obezbeđenja na mesečnom nivou iznose 240 hiljada dinara.

– Radnici angažovani na obezbeđenju fabrike “Viskoze” svakodnevno se susreću sa neovlašćenim ulascima lica u fabrički krug . Pored tri kapije, u fabrički krug moguće je ući i na mnogo drugih otvora i prolaza jer se radi o velikoj površini gde na velikom delu ograda ne postoji, ili je oštećena. Fabrički krug je neosvetljen te je na taj način neovlašćenim licima ulazak u krug fabrike olakšan. Postala je praksa da meštani fabrički krug, odnosno staze kroz njega  koriste kao prečicu za prolaz. Svi koji su zatečeni u fabričkom krugu su ili pobegli kada su primetili radnike bezbeđenja, ili su bili opomenuti  da ga napuste, a predmete koje su nosili ostavljali su na licu mesta – navodi se iz ALSU.

Tvrde i da je često dolazilo do verbalnih sukoba i pretnji radnicima obezbeđenja, a jednom od njih je prošle godine razbijena šoferšajbna na njegovom privatnom vozilu parkiranom ispred ulaza u fabriku. ALSU navodi da su radnici firme “Enikona” upozoravani da nije bezbedno kretanje po fabričkom krugu jer je pun rupa, šahtova i preti opasnost od opadanja i urušavanja delova sa oronulih i zapuštenih zgrada. Navode da se nepoznata lica veoma često nalaze u blizini pogona Rekuperacije kao i da su zaticane osobe koje seku praznu kacu u delu “Celuloze”, skidaju ventile sa starih cevi, prijavljeno  je obijanje u upravnoj zgradi, a više puta su u krugu fabrike zatečeni radnici susedne firme kako seku drva. O svim slučajevima krađa, oštećenja imovine ili vanrednim situacijama obaveštavan je MUP, čije su patrole periodično obilazile fabrički krug i radnike angažovanog obezbeđenja u “Viskozi”.

Podsetimo, iz ALSU su ranije objasnili da, s obzirom na ogromnu površinu lokacije HK “Viskoza” kao i potpunu neograđenost i neosvetljenost kruga, nepostojanje i druge  tehničke opreme kao i nedostatak finansijskih sredstava, nije moguće sa postojećim službenicima obezbeđenja pružiti odgovarajuću zaštitu objekata. Problem je što u fabričkom krugu ima još opasnih materija, a  onima koji pohode fabriku svašta pada na pamet. Tako je nedavno primećena vatra  kod kapije 2, pozvani su vatrogasci, a utvrđeno je da je  zapalila  starica čiji identitet nije otkriven.

PODELI