Prijemom za goste iz Centra za tražioce azila u Banji Koviljači danas je u gradskoj upravi obeležen Međunarodni dan migranata, 18. decembar, ove godine posvećen bezbednosti migranata. U Srbiji se nalazi 18 prihvatnih centara u kojima je trenutno zbrinuto ukupno 4.100 ljudi, a Centar za azil u Koviljači sve do pre nekoliko godina bio je jedini u Srbiji.

Gosti gradske uprave bili su Robert Lesmajster, upravnik Centra, učiteljica Dragica Lakanović, osmogodišnje Sana iz Avganistana i Iračanka Sonja, sa majkama kao i prevodilac Iračanin Alobaidi Safa Aldin koji je već dugo u Koviljači. Prema rečima zamenika gradonačelnika Radomira Divnića, Srbija i njen narod znaju šta su ratovi i krize, a po prirodi smo gostoljubiv narod koji voli da pomogne drugima u nevolji.

– Naša vlada i predsednik države uvek govore da će pomoći svim izbeglicama, svim migrantima odakle god dolazili, bilo koje vere da su jer poštujemo sve različitosti i drago nam je ako možemo pomoći. Mala smo zemlja, ali imamo veliko srce i želimo da vaš boravak u Srbiji uvek bude prijatan, da vam se ostvare želje i da stignete u države u koje ste pošli. Želimo da se, ukoliko nekada ponovo bude prolazili Srbijom, po lepom setite vremena provedenog ovde i nadam se da smo ostavili lep utisak – kazao je on.

Upravnik Robert Lesmajster, saopštio je da se u Centru trenutno nalazi sto ljudi, uglavnom iz Iraka, i pretežno su to porodice. Za stanare objekta organizovano je učenje srpskog jezika na kome sa decom i odraslima radi Dragica Lakanović, a devetnaestoro dece pohađa nastavu u OŠ “Vera Blagojević“ i 90 odsto njih to čini redovno.

– Oni koji su kod nas smešteni žele da odu dalje jer su iz svojih država i krenuli sa idejom da stignu na zapad. Od sto onih koji su trenutno zbrinuti u Centru, 12 je koji su na neki način zatražili azil, od toga su trojica sa supsidijarnom, privremenom zaštitom, a jedan je i Safa koji nam pomaže kao prevodilac. Sa nama su ovde Sana, koja je duže od godinu u Koviljači, i naučila je srpski kao i da čita i piše ćirilicu i latinicu dok je Sonja stigla krajem septembra. Obe su iz dobrih porodica, odgovornih roditelja i redovno idu i u školu i kod Dragice – rekao je on.

Gosti iz Centra poklonili su domaćinima veliku sliku koju su uradili migranti i dve ručno urađene novogodišnje jelke, a usledilo je i zajedničko fotografisanje za uspomenu na ovaj susret.

PODELI